×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Perú: prop de 20 morts per la repressió del govern colpista contra les protestes

Aquest dilluns, una violenta repressió a les protestes contra el govern colpista de la presidenta Dina Boluarte va deixar almenys 12 morts a la zona de Juliaca.

Redacció internacional

dimarts 10 de gener
Facebook Twitter

La regió va viure un nou dia d’aturades indefinit en el marc de les accions de protesta, que es van reprendre novament el passat 4 de gener, contra el govern colpista de Dina Boluart, que va arribar a la presidència després del cop parlamentari que va deposar a Pedro Castillo a principis de desembre.

Aquesta nova etapa en les protestes populars va ser aprovada en l’Assemblea Macro Regional sud que es va dur a terme a la ciutat meridional de Arequipa, en la qual van participar dirigents i representants de regions com Puno, Moquegua, Cusco, Apurímac, Andahuaylas, Mare de Déu i Arequipa, regions on les protestes socials en un primer moment van aconseguir una major contundència.

En aquest segon moment de les lluites socials contra el govern de Boluarte, les accions més fortes i dinàmiques s’estan donant a la regió sud del país, sobretot en el departament altipla de Puno, el qual es caracteritza pels seus elevats índexs de pobresa aprofundit pels diferents governs neoliberals.

Juliaca, es troba en aquesta regió, i ja divendres passat es va donar una forta repressió contra els manifestants per part de les forces repressives de la policia nacional i l’Exèrcit, especialment en els voltants de l’aeroport Internacional Inca Manxol Cápac, quan els manifestants van tractar de prendre les instal·lacions d’aquest aeroport.

Aquest dilluns les xifres de les persones assassinades per la repressió continuen creixent. La Defensoria del Perú va informar sobre la defunció de 9 persones, però diversos mitjans reporten almenys 12 i fonts de mitjans alternatius que parlen de desenes de morts, la qual cosa confirmaria una veritable massacre.

El govern colpista de Dina Boluarte confirma la seva política de “mà dura” contra els manifestants i, lluny de pensar a renunciar, el que fan des de l’Executiu és enfortir la seva relació amb els sectors de les forces armades i policials, a més de buscar acréixer els seus vincles amb els grans empresaris i amb els sectors de la dreta i la ultradreta parlamentària. És en aquests sectors reaccionaris en els quals se sosté fonamentalment el govern de Boluarte i és, al costat d’ells, i amb la repressió oberta als manifestants.

Enfront d’això, el descontentament i la deslegitimació del govern creixen, sobretot a les regions més pobres de l’interior del país. Per això, i més enllà de les futures treves socials que es puguin donar, considerem que la conflictivitat social i les protestes continuaran, expressant-se de diferents maneres i amb diferents èmfasis. En aquest entendre, és molt important anar construint espais d’articulació dels diferents sectors que es troben en peu de lluita per a des d’aquí donar vida a un Comandament Unitari de Lluita per enfrontar al govern dretà i repressor de Boluarte i des d’aquí lluitar també per imposar una Assemblea Constituent Lliure i Sobirana que ens permeti treure’ns de damunt el funest règim del 93 heretat pel govern dictatorial d’Alberto Fujimori.


Facebook Twitter
La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”

Davant la sortida de Ferrovial: expropiació sense indemnització i devolució de totes les ajudes públiques a l'empresa

Davant la sortida de Ferrovial: expropiació sense indemnització i devolució de totes les ajudes públiques a l’empresa