×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

PSOE i PP pacten un augment del pressupost militar del 2% del PIB

Finalitzat el Debat de la Nació on Pedro Sánchez reivindicava el caràcter “progressista” del seu Govern, el PSOE i el PP han acordat un augment de la despesa militar al 2% del PIB. La mesura, proposta pel PP, era ja un compromís assumit pel PSOE i Unidas Podemos en ser un Govern de l'OTAN. Podemos guarda silenci mentre es parapeta rere les escasses mesures socials del Govern.

Elías Lavín

diumenge 17 de juliol de 2022
Facebook Twitter

Una de les 138 propostes votades aquest dijous en el Congrés és la iniciativa del PP consistent a augmentar la despesa militar fins al 2% del PIB. Aquesta mesura, que d’aquesta manera sembla tan sols proposta del PP i assumida pel PSOE, era en realitat un dels compromisos de Pedro Sánchez amb l’OTAN.

Si bé el PP es decantava per instar el Govern a aprovar una llei que fixés una senda d’augment del pressupost en defensa, el PSOE ha esmenat part de la iniciativa del PP afirmant que "s’impulsarà un escenari d’increment pressupostari de defensa que permeti aconseguir l’objectiu del 2% del PIB fixat a la Cimera de Gal·les de 2014". La proposta inclou "donar suport a l’ampliació del contingent militar sol·licitat per la base de Rota”.

La teatralització bipartidista ha donat en el consens total dels dos grans partits en la línia de rearmament defensada pel Govern. Aquesta línia, lluny de ser nova, la porta exposant públicament Pedro Sánchez des de molt abans que PSOE i Unidas Podemos fossin els amfitrions a Madrid de la cimera de l’OTAN.

La proposta semblaria conduir a un augment de les diferències presents en la coalició de govern, no obstant això, Unidas Podemos opta per destacar que el “gir a l’esquerra” del Govern és fruit de la seva presència en aquest. Al mateix temps, es desmarquen discursivament d’alguns dels aspectes de la línia guerrerista. Assumir les responsabilitats en els aspectes, suposadament, “socials” de l’Executiu, i desentendre’s de la seva política otanista és la línia oficial de Podemos i el PCE per justificar la seva presència -costi el que costi- en un govern imperialista.

No obstant això, les mesures socials i el “gir a l’esquerra” són més un artifici discursiu i mediàtic que transformacions de gran importància. Sánchez destacava la “recuperació” econòmica i de l’ocupació “en tan sols 20 mesos”, com un dels mèrits de la seva gestió, quelcom que també reivindica Yolanda Díaz, i anunciava les següents mesures: l’augment de beques de 100 euros a estudiants menors de 16 anys, les bonificacions en alguns trams del transport ferroviari de Renfe i nous impostos a les companyies energètiques i a bancs. El propi increment en la despesa militar ja s’empassarà els 2.000 milions que s’esperen recaptar d’impostos a les energètiques i els 1.500 milions als bancs. Una despesa militar extraordinària que és maquillat com una “inversió en indústria” i en “llocs de treball” pel mateix Sánchez.

Una altra de les grans mesures “socials” són les derivades dels Fons Europeus. No obstant això, caldria afegir que són socials en tant que socialitzen les despeses de les grans empreses. 77 mil milions d’euros procedents de la Unió Europea seran injectats en l’economia espanyola a manera de rescat empresarial. Tenint com a beneficiàries a empreses com Ferrovial, Inditex o Iberdrola.

El debat de la nació ha estat, en bona part, una bestreta de la campanya electoral cap a les eleccions general de 2023. Es dona en un context d’enfortiment del PP a Andalusia, i Castella i Lleó, així com de creixement de Vox. Davant aquesta situació formar part del Govern costi el que costi i costi el que costi, és la màxima d’Unides Podem i de la seva reactualització en el projecte “Sumar” de Yolanda Díaz. De fons, existeix entre les dretes i el Govern un consens neoliberal i imperialista respecte a qüestions centrals de l’economia, la Guerra a Ucraïna, la Monarquia o l’aliança amb marruecos en la política fronterera.

Unides Podemos compleix un rol funcional a les polítiques del PSOE i és part del propi Govern, i si bé justifica la seva presència en ell davant l’amenaça d’un govern de dretes, amb el Govern “progressista” ja s’han aplicat, s’apliquen i es continuaran aplicant polítiques de dreta, sent l’OTAN i el rearmament imperialista, o la massacre a Melilla, els més recents exemples. En aquest escenari de guerres i crisis, és urgent enfrontar amb tot al nostre propi Govern, un Govern de l’OTAN.

Les mòdiques mesures socials del Govern, davant l’augment de la inflació i la crisi, mostren que l’Executiu defensa els interessos del capital espanyol, les grans empreses, les elèctriques i la banca. La gestió “progressista” de l’Estat és incapaç de resoldre els grans problemes socials plantejats, sembrant la desmoralització i obrint-li el passo a la dreta.

Davant el creixement de la inflació i la crisi, urgeix bolcar-se amb tot a donar suport a les lluites dels treballadors, preparar la lluita als carrers i centres de treball: només això permetrà resistir des de ja tots els atacs que estan per venir, governi l’esquerra o la dreta, així com donar una sortida a la crisi perquè la paguin els capitalistes.


Facebook Twitter
La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”

Davant la sortida de Ferrovial: expropiació sense indemnització i devolució de totes les ajudes públiques a l'empresa

Davant la sortida de Ferrovial: expropiació sense indemnització i devolució de totes les ajudes públiques a l’empresa