×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Òmnium: "el delicte de desordres públics agreujats és un pas en la criminalització de la dissidència política"

L'entitat independentista denuncia la reforma del delicte de sedició argumentant que amb l'ampliació del delicte de desordres públics es fa un avanç en la persecució del dret a la protesta i no dóna resposta als milers de represaliats.

EsquerraDiari.cat

diumenge 13 de novembre de 2022
Facebook Twitter

La reforma del Codi Penal per eliminar el delicte de sedició que va anunciar la setmana passada el govern del PSOE i Unidas Podemos ha deixat una reguera de crítiques. No en va, la reforma proposta per Pedro Sánchez i amb el vist-i-plau d’ERC queda molt lluny de derogar qualsevol tipus delictiu d’excepció.

Des d’Òmnium Cultural han estat els més matiners en denunciar el que seran els efectes contraris d’aquesta reforma del delicte de sedició. En unes declaracions del passat divendres l’entitat independentista valorava la resolució del govern central dient que "l’ampliació del delicte de desordres públics és un pas endavant en la persecució del dret de protesta i la criminalització de la dissidència política".

En aquest sentit, el president d’Òmnium Xavier Antich, definia el delicte de sedició com quelcom "totalment antidemocràtic i anacrònic amb l’única finalitat de reprimir les protestes i la dissidència política", comú entre "els estats autoritaris".

Antich denunciava també que la reforma, que inclou el nou delicte de desordres públics agreujats, "facilita encara més la contínua vulneració de drets fonamentals de la ciutadania per part d’un estat que no tolera ni la discrepància política ni s’atreveix a afrontar democràticament el conflicte polític".

I és que el que podem arribar a veure els pròxims mesos i anys a Catalunya és un enduriment de les penes contra la protesta social. Quelcom que lligat a la Llei Mordassa i el mateix Codi Penal dibuixa un futur immediat cada vegada més repressiu.

El president d’Òmnium, en aquest sentit, expressava que "la supressió de la sedició no dóna resposta a tots els represaliats per haver exercit els seus drets fonamentals" i que això només es pot superar per la via de les "respostes col·lectives" i amb la lluita per "l’amnistia i autodeterminació".

Et pot interessar: Reforma del delicte de sedició: què canvia, què roman i què empitjora


Facebook Twitter
La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”

Davant la sortida de Ferrovial: expropiació sense indemnització i devolució de totes les ajudes públiques a l'empresa

Davant la sortida de Ferrovial: expropiació sense indemnització i devolució de totes les ajudes públiques a l’empresa