×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Mor Jean Luc Godard: el gran cineasta que pensava amb imatges

El cineasta franc-suís Jean-Luc Godard, un dels pares de l'avantguarda del cinema com la Nouvelle Vague, ha mort aquest dimarts als 91 anys.

EsquerraDiari.cat

dimarts 13 de setembre de 2022
Facebook Twitter

El diari francès Liberation informa aquest dimarts de la mort del “cineasta total de les mil vides”. La seva filmografia inclou 131 títols com a director (bona part d’ells curts i documentals) entre 1955 i 2018, a una llarga carrera cinematogràfica que inclou 76 nominacions a premis, amb 51 guardons.

Godard, nascut a París al desembre de 1930, va començar al món del cinema com a crític a la dècada de 1950 en diverses revistes especialitzades. En paral·lel, va començar a rodar algunes pel·lícules curtes, a les quals va tenir com a col·laboradors a altres joves com Éric Rohmer o François Truffaut, que anaven a crear el que es coneixeria com la Nouvelle Vague.

Enmig del Maig Francès, Godard i Truffaut van realitzar un boicot al festival de Cannes en suport als obrers i estudiants que eren als carrers.

Però va ser "À bout de souffle" el 1959, amb Jean Seberg i Jean-Paul Belmondo com a protagonistes, el film que li va llançar a la fama per a convertir-se en una de les obres fundadores d’aquest moviment.

Durant uns anys també es va centrar en els documentals fins que va tornar al cinema comercial amb "Prénom, Carmen", el 1983.

Les seves últimes obres van ser dos curtmetratges i un documental, "The Image Book", totes de 2018.

Entre els premis que va rebre destaquen un Oscar honorari, una Palma d’Or especial i dos César d’honor francesos, guardons que van retre homenatge a una carrera molt especial.

Tal com plantejava Violeta Bruck a un article sobre el cineasta: “La producció audiovisual de Godard és molt àmplia i inclou curtmetratges, programes de TV, llargmetratges de ficció, documental, cinema militant, assajos, realitzacions col·lectives i múltiples experiments. Des de 1954 fins avui, són 60 anys de cinema. A cada etapa del seu treball també ha plantejat els seus punts de vista sobre el llenguatge audiovisual a través d’entrevistes, escrits, notes periodístiques, xerrades, classes públiques o assajos.”


Facebook Twitter
El Ministeri de l'interior premia al policia nacional infiltrat amb una plaça a una ambaixada

El Ministeri de l’interior premia al policia nacional infiltrat amb una plaça a una ambaixada

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l'autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l’autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

Mor una nova persona sense sostre a Barcelona després de les jornades "sensellarisme" de l'Ajuntament

Mor una nova persona sense sostre a Barcelona després de les jornades "sensellarisme" de l’Ajuntament

El govern del PSOE i Unidas Podemos planeja l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern del PSOE i Unidas Podemos planeja l’enviament de tancs a Ucraïna

La inflació segueix en alça i els preus dels aliments “pels núvols”

La inflació segueix en alça i els preus dels aliments “pels núvols”

L'economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts

L’economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts