×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La desigualtat en l’ocupació i salari entre homes i dones és pitjor que fa 20 anys

Les dades van ser revelades aquest dilluns per l'Organització Internacional del Treball. La pobresa, la precarietat, la desocupació i la inflació que van augmentar des de la crisi econòmica de 2008 i es van incrementar amb la pandèmia i la guerra a Ucraïna afecten particularment les dones.

Redacció internacional

dimarts 7 de març
Facebook Twitter

La desigualtat en l’accés a l’ocupació i en el nivell de salari de les dones respecte als homes ha empitjorat en els últims vint anys. Aquesta és la conclusió d’un informe presentat aquest dilluns per l’Organització Internacional del Treball (OIT).

"La disparitat de gènere en l’accés a l’ocupació i en les condicions de treball són majors del que pensàvem i els progressos que s’han fet són lents i decebedors", assenyala l’entitat en difondre els primers resultats d’una nova manera de mesurar aquestes desigualtats i que té en compte factors relatius a la realitat de les dones que no s’estaven considerant.

Les conclusions posen en evidència una situació molt més "desoladora" per a les dones del que expressen les taxes de desocupació que s’utilitzen habitualment.

Segons les noves dades, un 15% de dones en edat de treballar volen una ocupació, comparat amb un 10,5% en el cas dels homes, la qual cosa indica que aquesta bretxa no s’ha reduït en dues dècades.

Aquesta realitat que no es reflecteix en les estadístiques de desocupació perquè els criteris que s’utilitzen exclouen de manera exagerada a les dones.

La bretxa és molt més elevada com més pobre és el país. Als "països en desenvolupament" en general, gairebé el 25% de dones no poden trobar una ocupació, enfront del 16,6% d’homes, al que contribueix les majors responsabilitats familiars que assumeixen les primeres, inclòs el treball que suposa la cura de nens i ancians.

Aquestes activitats impedeixen que les dones busquin ús de manera eficaç o que puguin estar disponibles ràpidament.

Les dones també són majoritàries en les ocupacions considerades "vulnerables", com per exemple els que realitzen en les seves pròpies llars o quan treballen per a algun familiar.

Aquesta situació sumada al menor accés a l’ocupació té una repercussió molt negativa en els ingressos de les dones a nivell global: per cada dòlar que els homes guanyen, les dones guanyen 0,51 centaus.

Aquesta disparitat augmenta als països d’ingressos baixos (29 centaus per cada dòlar d’un home) i d’ingressos mitjans (33 centaus), i encara que als països d’ingressos més alts la situació és una mica millor, dista molt de ser ideal.

En aquests últims, les dones guanyen entre 56 i 58 centaus per cada dòlar que ingressen els homes.

Mentre que el moviment feminista ha aconseguit en els últims anys una visibilització a nivell mundial d’aquesta bretxa i ha conquistat l’ampliació de drets en diversos països, hi ha múltiples factors que les afecten particularment. L’aprofundiment de crisi des de l’esclat de la bombolla immobiliària i financera de 2008, al que li va seguir polítiques d’austeritat i precarització accelerada del treball, se sumen recentment a l’augment històric de la inflació en productes bàsics després de l’inici de la guerra a Ucraïna. Tots aquests elements colpegen directament i en primer lloc a les dones.

Aquest 8 de març milions de dones es mobilitzaran a tot el món. L’ensenyament que va deixar el moviment que es va començar a posar en peus en l’última dècada és que cada dret es conquista al carrer i que és allí mateix on es defensa dia a dia perquè no retrocedeixin. Avui la baralla perquè es pagui el mateix salari pel mateix treball, sense importar el gènere, ha d’anar de bracet amb la de treballar 6 hores perquè puguin treballar totes i tots (lluitant per acabar amb la desocupació) i perquè el salari sigui igual a la canastra familiar, per a evitar que ningú quedi per sota de la línia de la pobresa enmig d’una crisi inflacionària mundial.


Facebook Twitter
La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”

Davant la sortida de Ferrovial: expropiació sense indemnització i devolució de totes les ajudes públiques a l'empresa

Davant la sortida de Ferrovial: expropiació sense indemnització i devolució de totes les ajudes públiques a l’empresa