×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Ja són més de 40.000 els morts pel terratrèmol a Turquia i Síria

A contrarellotge es continuen buscant supervivents entre els enderrocs. El sisme, de 7,8 graus en l'escala de Richter, es va produir el dilluns i va tenir com a epicentre el sud-est de Turquia. Es va sentir fins i tot a Líban, Xipre i el nord de l'Iraq.

Redacció internacional

dimecres 8 de febrer
Facebook Twitter

Els equips de rescat a Turquia i Síria continuaven buscant aquest dimecres entre els enderrocs supervivents del terratrèmol que es va produir el dilluns per la matinada amb una intensitat de 7.8 graus en l’escala de Richter. Segons va consignar l’agència de notícies AFP, en les últimes hores la xifra de persones mortes a causa del sisme ja ascendeix a més 40.000, amb al voltant de 100.000 ferits. Els equips de socors i rescat lluiten contrarellotge per trobar persones vives.

El ministre d’Interior de Turquia, que ja va decretar set dies de dol nacional, ha advertit que les pròximes 48 hores seran “crucials” per trobar supervivents. En aquest país, segons l’Autoritat de Gestió de Desastres i Emergències (AFAD), s’han registrat fins al moment poc més de 8.500 morts, en tant a Síria, organitzacions humanitàries informen que ja hi ha poc més de 2.600 morts (entre les zones controlades pel Govern i les regions considerades “rebels”). Voluntaris de protecció civil d’aquestes últimes zones afirmen que el saldo pujarà “considerablement perquè centenars de persones segueixen atrapades sota els enderrocs”.

El del dilluns és el pitjor terratrèmol que ha patit Turquia després del sisme de 1999, quan van morir 17.000 persones. Després del moment de major sacsejada han seguit nombroses rèpliques, algunes molt fortes, quelcom que ha provocat la desesperació de la població que segueix sense tornar a les seves cases per temor a ensulsiades. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) calcula que al voltant de 23 milions de persones han quedat exposades a les conseqüències del terratrèmol, “incloent cinc milions de persones vulnerables”.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha decretat l’estat d’emergència per un període de tres mesos en deu províncies afectades. Alhora ha informat que 45 països han oferit ajuda i assistència.

Del costat sirià el terratrèmol agreujarà encara més la crisi humanitària després d’una dècada de guerra civil, que inclou els atacs del govern de Bashar Al Asad contra les forces opositores que controlen part de la regió afectada, i els bombardejos permanents de les forces turques contra els kurds en el nord de Síria.

Es tracta d’una catàstrofe que agreujarà el sofriment dels sirians, que ja s’enfronten a una greu crisi humanitària. Milions de persones ja s’han vist obligades a fugir per la guerra a la regió i ara molts més es veuran desplaçats per aquest desastre.


Facebook Twitter
La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”

Davant la sortida de Ferrovial: expropiació sense indemnització i devolució de totes les ajudes públiques a l'empresa

Davant la sortida de Ferrovial: expropiació sense indemnització i devolució de totes les ajudes públiques a l’empresa