×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Crisi a UP: Podemos i Izquierda Unida anirien per separat a les eleccions municipals i autonòmiques

Izquierda Unida i Podemos, de manera separada, han iniciat la preparació de les campanyes electorals per a les eleccions municipals i autonòmiques del maig pròxim, presentant els seus propis candidats i buscant aliances aparentment per separat. Podemos diu que es nega a “diluir-se” en altres candidatures.

EsquerraDiari.cat

dimecres 21 de setembre de 2022
Facebook Twitter

En els últims dies, tant des d’Izquierda Unida com des de Podemos s’han començat a preparar les campanyes electorals per a les municipals i autonòmiques que tindran lloc al maig del 2023. Totes dues formacions semblen estar preparant-se per a eventuals candidatures separades, promovent les seves figures i buscant aliances en una baralla poc vetllada entre partits. Podemos ja ha anunciat que no es diluirà en altres sigles ni candidatures externes, al·ludint a Compromís i a Más Madrid, mentre que IU maniobra a la recerca d’aliances.

En un altre episodi més de crisi interna de la coalició s’han produït moviments tant des d’IU com de Podemos per a tractar de negociar la seva posició a les pròximes eleccions municipals i autonòmiques.

D’una banda, des de Podemos es reivindiquen com el principal partit d’esquerra i exigeixen una posició de protagonisme, per la qual cosa descarten renunciar a presentar-se en alguns territoris o integrar-se en llistes d’altres grups com Más Madrid o Compromís. Únicament cedirien a Zamora on la majoria absoluta d’IU fa impossible disputar l’espai. Encara que mantenen la mà estesa a aliances, els últims episodis deixen entreveure que és un pols constant amb Izquierda Unida principalment el que resoldrà la situació. En principi, des de Podemos confiarien a mantenir l’aliança amb IU en aquells territoris on formen part de governs (Comunitat Valenciana, Balears, Euskadi i Aragó).

Des de l’altre costat, Izquierda Unida ha respost en els últims dies als moviments de Podemos, ja sigui expulsant a Alejandra Durán com a vocal de la mesa del Parlament andalús -en resposta a les maniobres de Podemos-, o promocionant candidatures locals que inicialment exclouen a Podemos. Un exemple és Màlaga, on la candidatura d’IU al costat de Més País, Iniciativa pel Poble Andalús i Verds Equo, deixa fora a Podemos al·ludint al fet que aquests últims no han volgut participar en el procés. Una divisió que de facto trenca el grup d’Unides Podem a la província. De forma més general, IU ha anunciat que cada agrupació local haurà de decidir si vol o no confluir amb Podemos a les eleccions, una manera de camuflar una ruptura “per baix” del que fins ara era una aliança decidida des de dalt entre direccions.

El famós pacte dels botellines del 2016 sembla caure’s a trossos mentre el que queda d’Unidas Podemos es baralla de manera fratricida per les engrunes que graten de les institucions del règim capitalista, en el qual tant els uns com els altres s’han acomodat plàcidament. Com afirmava un tuit de fa uns dies, s’ha passat de pretendre assaltar els cels a apunyalar-se per cada vegada més reduïdes subvencions parlamentàries.


Facebook Twitter
El Ministeri de l'interior premia al policia nacional infiltrat amb una plaça a una ambaixada

El Ministeri de l’interior premia al policia nacional infiltrat amb una plaça a una ambaixada

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l'autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l’autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

Mor una nova persona sense sostre a Barcelona després de les jornades "sensellarisme" de l'Ajuntament

Mor una nova persona sense sostre a Barcelona després de les jornades "sensellarisme" de l’Ajuntament

El govern del PSOE i Unidas Podemos planeja l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern del PSOE i Unidas Podemos planeja l’enviament de tancs a Ucraïna

La inflació segueix en alça i els preus dels aliments “pels núvols”

La inflació segueix en alça i els preus dels aliments “pels núvols”

L'economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts

L’economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts