×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Moren dos estudiants en pràctiques i un treballador a la mina de Súria per un despreniment a 650 metres de profunditat. Dotacions de bombers han estan efectuant tàsques de rescat en un nou cas de sinistralitat laboral a les mines que gestiona l'empresa ICL Iberia.

Arsen Sabaté

dijous 9 de març
Facebook Twitter

Segons fonts dels Bombers de la Generalitat un estudiant de doctorat de la UB i dos estudiants de màster de la UPC en règim de pràctiques a l’empresa ICL Iberia han mort aquest dijous a matí en veure’s sorpresos per un despreniment a 650 metres de profunditat.

Durant el dia hi ha hagut nou dotacions dels bombers i un helicòpter medicalitzat, a més de dues unitats terrestres del Sistema d’Emergències Mèdiques, gestionant l’operatiu de rescat donades les dificultats d’accés.

ICL Iberia és responsable de l’extracció, el tractament i la comercialització de sals potàssiques en dues mines del Bages, la de Cabanasses, on s’han produït els fets i l’altra en el municipi de Balsareny. A Súria, a més, es concentra tot el desenvolupament industrial d’aquesta empresa de construcció i compactat de potassa.

Sobre els fets ocorreguts aquest dijous a matí a la mina de Súria, si bé el mitjans de comunicació els estan comunicant com a un accident, és en realitat l’últim crim patronal d’una empresa com ICL Iberia, la qual te un llarg expedient de sinistralitat laboral, amb més d’una vintena de morts d’ençà l’any 1990.

Fa tres anys, tot just després de l’últim sinistre es va convocar a una vaga indefinida per part dels 400 treballadors que hi operen per part de l’empresa, tot perquè la direcció atengués les demandes en qüestió de seguretat laboral.

Ja l’any 2020, les principals reivindicacions eren el compliment del pla de sosteniment integral que suposaria que les galeries puguin aguantar. No obstant, la plantilla i els sindicats demanden també l’increment de maquinària per assegurar galeries i sostres.

A més, els sindicats demanden la millora del coeficient reductor dels treballadors, qüestió que permetria que els miners es poguessin jubilar abans, a compte del perill laboral que corren, i denuncien des de fa anys les condicions penoses i de presió laboral que pateixen.

En aquest sentit, des de la CUP, la diputada al congrés espanyol Mireia Vehí, denunciava avui al matí que ICL Iberia porta dècades incomplint la legislació internacional de respecte als drets laborals i territorials, així com la contaminació sistemàtica del territori.

Aquest nou crim laboral mereix una resposta a l’alçada de la cobdicia patronal d’ICL, per part dels sindicats de la comarca i de tot Catalunya, en exigència de totes les resonsabilitats que determini una comissió independent formada per treballadors i tècnics professionals triats per ells.


Facebook Twitter

Arsen Sabaté

Editor d'Esquerra Diari.

Barcelona | @ArsenSabate

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”

Davant la sortida de Ferrovial: expropiació sense indemnització i devolució de totes les ajudes públiques a l'empresa

Davant la sortida de Ferrovial: expropiació sense indemnització i devolució de totes les ajudes públiques a l’empresa